Home
Activiteiten
Arrangementen
Eenrum
Onderdendam
Wirdum
Ezinge
Appingedam
Top Vief 2010
Colofon
Contact
     
 

Top Vief 2010


Terugblik - Top Vief 2010

Dit is het tweede jaar dat het initiatief Top Vief er is. Op deze pagina vindt u de informatie over de dorpen en activiteiten van 2010.

De dorpen die toen onder de aandacht zijn gebracht zijn:

- Wehe-den Hoorn

- Uithuizermeeden

- Termunten

- Zeerijp

- Zoutkamp

- Wittewierum Wehe-Den Hoorn 2010


Wehe-Den Hoorn is een dubbeldorp en al 1500 jaar oud en sinds 300 jaar één van de weinige katholieke enclaves op het Groninger platteland. Met 850 inwoners is het een van oorsprong klein agrarisch dorpje gelegen aan de uitlopers van het Reitdiep, midden in het Marnegebied. Nabij het Lauwersmeer en de waddenzee. Dit zijn de twee jongste nationale landschappen met een keur aan natuurwaarden en bijzondere vogels. Wehe-Den Hoorn is omgeven door water en van alle kanten bereikbaar over bruggen. De bevolking is gemoedelijk en vindt zijn bestaan in de landbouw, handel en nijverheid. De vaarrecreatie is in opkomst, maar ook wandelen en fietsen is in een 75 kilometer groot landschap aantrekkelijk. 

Kerk
De Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin is een kerk in Warfhuizen, die altijd geopend is voor bezoekers. Het is één van de jongste kluizenarijen en Nederlands Noordelijkste Mariabedevaartplaats. Zij is in 2001 gesticht in de voormalige parochiekerk van Warfhuizen. Naast een Mariabedevaartplaats functioneert de kapel voor het dagelijks getijdengebed van de kluizenaar.

In Wehe-Den Hoorn staat de Rooms Katholieke Bonifatiuskerk. In 1730 werd de eerste katholieke kerk gebouwd. Na bouwvalligheid, werd In 1754 de eerste steen voor de tweede kerk gelegd. De derde en tevens de huidige kerk werd gebouwd in 1803. Voor meer informatie over de Bonifatiuskerk klik hier. ’t Marnehoes, een voormalige kerk uit de 13e eeuw. De kerk deed tot 1975 dienst als Nederlands- hervormde kerk. Voor meer informatie over ’t Marnehoes klik hier.

Foto

[terug naar boven]Uithuizermeeden


Uithuizermeeden deed in 2010 mee als 'Tip van de Top vief' in juni.
Het prachtige dorp opende haar deuren voor de enthausiaste bezoekers. Iedereen kon een kijkje nemen in de markante gebouwen van Uithuizermeeden zoals de Meister Toren, Rensumaborg en het Gemeentehuis.

Naast de bezienswaardigenheden stond het dorp bol van de activiteiten.  In de muziekkoepel aan de Burg. Bronsstraat vond op vrijdag 4 juni  de lancering plaats van het arrangement “Blik op Uithuizermeeden.”, een arrangement waarmee Uithuizermeeden toeristisch op de kaart gezet wordt. Het bijbehorende boekje werd gratis uitgereikt. Hierin staan alle bekende en minder bekende activiteiten, gebouwen en beziens-waardigheden in Uithuizermeeden. Verder is er de fiets/autoroute “Van Kaap tot Kei” in verwerkt. Deze bestaat uit een route langs bijzondere gebouwen, mooie plekjes en is verluchtigd met eeuwenoude legendes over borgen, ridders en zeemeerminnen. De route voert van de Noordkaap naar de keien aan het Dingvonderpad. Een schitterende route.

Op zaterdag 5 en zondag 6 juni kregen de inwoners van Uithuizermeeden, bezoekers aan onze mooie omgeving en andere belang-stellenden een heel weekend lang de kans om alle deelnemende bedrijven, bezienswaardig-heden en acitiviteiten gratis te bezoeken. Verder werd er op de  zaterdag een toertocht van de OTTO en een behendigheidswedstrijd met oldtimers gehouden.  Op de zaterdag kon iedereen gratis instappen voor een heel uur gratis touren in de DAM-bus uit 1965. Deze bus reed lans verschillende activiteiten langs de route. Zowel jong en oud genoot van de  Dieverdoatsiedag die georganiseerd was door de buurtvereniging en de braderie met meer dan 20 kramen.

Kortom een bijzonder weekend voor jong en oud in het prachtige dorp Uithuizermeeden!

Noordkaap
GemeentehuisTermunten 2010


Termunten is een dorp in de gemeente Delfzijl in de provincie Groningen. Het dorp is ontstaan op een wierde aan de Eemsmonding. De wierde werd al voor de jaartelling opgeworpen, maar pas sinds de vroege middeleeuwen is er sprake van permanente bewoning. Termunterzijl, ook gelegen in de gemeente Delfzijl, was rond het midden van de 19e eeuw een vissers- en handelsplaats. De groei van Termunterzijl als handelsplaats was voor een belangrijk deel te danken aan de bloei van de veenkoloniale scheepvaart. Termunterzijl heeft een beschermd dorpsgezicht. Door het dorp loopt de Internationale Dollardroute en ligt er bij het dorp een zandstrand dat ten behoeve van de recreatie is aangelegd.

Kerk
De Protestantse 'Ursus' Kerk Termunten, dateert uit de dertiende eeuw. De huidige kerk is gebouwd op een fundament uit de twaalfde eeuw en was ooit een veel grotere kruiskerk. Voor meer informatie over de Ursuskerk klik hier. Voor extra activiteiten in de kerk van Termunten kijk op www.kerktermunten.nl

FotoGouden weekend 29 en 30 mei 2010

Het gouden weekend van Termunten vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 mei. Dus niet het eerste weekend, maar het laatste weekend van de maand mei. Voor het programma maakt dit niet uit, want ook in Termunten wacht u een onvergetelijke dag of weekend. 

 • De kerk is zaterdag en zondag open, van 11.00 uur tot 17.00 uur. Daarbij zijn er een aantal vrijwilligers die u iets kunnen vertellen over de kerk van Termunten.
 • Zondag 30 mei is er een concert in de kerk van Termunten dat gegeven wordt door het  Prins Bernhard Fanfare orkest. Het concert begint om 14.00 uur  en de toegang is voor iedereen gratis. Klik hier voor meer informatie. 
 • Rondleiding vanuit bezoekerscentrum de Reidehoeve door de Breebaart polder. Deze rondleiding duurt twee uren en begint om 11.00 uur tot 13.00 uur. Voor meer informatie over de Reidehoeve klik hier.

 Activiteiten in de buurt 

 • Zaterdag 29 mei: open dag Borgsweer: “Borgsweer biedt meer” van 11.00 uur  tot 17.00 uur. U kunt onder andere open tuinen en ateliers bekijken, daarnaast agrarische en andere bedrijvigheid. Voor meer informatie over de open dag van Borgsweer klik hier
 • Zaterdag 29 en zondag 30 mei van 12.00 uur tot 17.00 uur kunt u kennismaken met de Dollard. U kunt dan het beste beginnen in de Buitenplaats Reidehoeve. In dit bezoekerscentrum net onder Termunten kunt u zien wat de Dollard zo bijzonder maakt. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van het Groninger landschap. 
 • Ook de moeite waard voor een bezoek de Zielster Schatkoamer.
 • De Boog van ziel bezichtigen mag ook niet ontbreken in uw bezoek aan Termunten.
 • Zondag 30 mei Museumgemaal Cremer. Het gemaal Cremer in Termunterzijl is gebouwd in 1930. Na de in gebruikname van het nieuwe gemaal Rozema in 2000 werd "Cremer" in 2002 een museumgemaal. Het gemaal is iedere zondag van 13.00 uur tot 17 uur geopend. Klik hier voor meer informatie.

In Termunten kunt u ook terecht voor een kopje koffie en thee of een lekker visje.
-         Vispaleis Westerhuis Termunterzijl.
-         Visrestaurant Landman Termunten.
-         Caferestaurant Jachthaven.
-         Koffie-theehuis Teatied.

Ook zijn er overnachtingsmogelijkheden:
-         Pension Viskerhoes Termunterzijl.
-         Camping Zeestrand Termunterzijl.
-         Pension Bie Wallie Termunten.

[terug naar boven]Zeerijp 2010


Zeerijp is een dijkdorp dat in de 13e eeuw is ontstaan op één van de oudste dijken van het Fivelgebied. Zeerijp betekent zeerand of landstreek aan zee. Zeerijp heeft zich ontwikkeld tot een langgerekt dorp aan weerszijden van de Borgweg en is dit jaar één van de vijf dorpen in de Top Vief.

Kerk
De Jacobuskerk van Zeerijp is Romano-gotisch en is ontstaan in de 14e eeuw. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de apostel Jacobus, tegenwoordig is het een Hervormde kerk, die ook nog als zodanig in gebruik is. De losstaande toren, die in de eerste helft van de 15e eeuw gebouwd is, heeft een open doorgang. Daarnaast is de kerk altijd geopend voor bezoekers. Klik hier voor meer informatie over de Jacobus kerk in Zeerijp.

Foto
Activiteiten ieder eerste weekend van de maand

Elk eerste weekend van de maand van mei tot en met september is de Jacobus kerk geopend en kunt u deelnemen aan een rondleiding op zaterdag en zondag om 14.00 uur. Daarnaast is Bij Jacobus open met horeca en expositie en De Diek’n is open met horeca en expositie. Goud- en zilversmid Van Hulsen heeft een expositie, maar is alleen op zaterdag open. Ook kunt u een bezoek brengen aan open tuin De Bloemenzee, landelijke cottage tuin en de beeldentuin Eenumermaar, hiervoor is de entree €2,50

Extra activiteiten
6 juni is er een orgelconcert in de Jacobuskerk door Peter Westenbrink. De entree hiervoor is €8,-. 
5 september is er om
16.00 uur orgelconcert in de Jacobuskerk door Stef Tuinstra.  De entree hiervoor is €8,-.


Gouden weekend juli 2010

In het gouden weekend op zaterdag 3 en zondag 4 juli zijn alle deelnemende organisaties geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De volgende organisaties zetten zich in tijdens het gouden weekend van Zeerijp. 

 • De Jacobuskerk, hier kunt u terecht voor rondleidingen en genieten van zang.
 • Dorpshuis Bij Jacobus, hier kunt u terecht voor een kopje koffie of thee en een lekkere lunch. Op vertoon van uw Raaisbewies krijgt u het tweede kopje koffie of thee gratis. Daarnaast zijn er de volgende activiteiten aanwezig in het dorpshuis:
  -         Expositie van schilderijen, beelden en keramiek.
  -         Archeologisch informatie punt.
  -         Naaiatelier Bambi design.
  -         Curiosa winkel.
 • De Kleine Anthonius is de voormalig Doopsgezinde kerk. Hier kunt u verschillende dingen doen,horen en bekijken.
  -         “The Cinema of Poetry” van Sacha van Rheene.
  -         Licht objecten van D&A Design.
  -         Licht klassieke muziek.
 • Beeldentuin Eenumermaar, hier kunt u een expositie bekijken van tien kunstenaars en zestig beelden. De entree hiervoor is €2,50 en daarbij krijgt u een kopje koffie of thee gratis bij Bij Jacobus.
 • Goud en Zilversmid van Hulsen, hier kunt u een expositie bezichtigen van zeven cursisten van grafisch centrum Groningen.
 • Boerderij de Diek`n, hier kunt u terecht voor een kopje koffie of thee of een heerlijke lunch. Op vertoon van uw Raaisbewies krijgt u ook hier het tweede kopje koffie of thee gratis of een dagschotel voor €12,50. Daarnaast is er een expositie van regionale kunst te bezichtigen waaronder schilderijen van Maria Madelon van Velthoven.
 • De Bloemenzee, dit is een open, landelijke cottage tuin. 

Vaste programmapunten:

Zaterdag 3 juli:
-         14.00 uur een concert van Arnold Veeman in de Diek'n en de officiele opening van de expositie.
-         12.00 uur en 16.00 uur een rondleiding in de kerk.
-         15.00 uur zang in de kerk. 

Zondag 4 juli:
-         12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur licht klassieke muziek in de Kleine Anthonius, door Adam van Rheenen en Rogier Tamminga.
-         13.00 uur en 15.00 uur zang in de Jacobus kerk.
-         13.30 uur en 15.30 uur rondleiding in de Jacobus kerk. 

Programma`s voor dit gouden weekend zijn verkrijgbaar bij:
Bij Jacobus (tegenover de Jacobuskerk)
Borgweg 7-9 in Zeerijp 

De afstanden tussen de deelnemers zijn dusdanig dat het handig is een fiets mee te nemen of te huren.
U kunt een fiets huren bij:
De Diek’n
Dijkumerweg 2
9914 TH Zeerijp
telefoon 0596 - 58 11 99
e-mail: dediekn@online.nl

[terug naar boven]Zoutkamp 2010


Vroeger heerste Zoutkamp over de stad Groningen. Het was een bolwerk dat met een kanon de schepen van en naar Groningen kon tegenhouden. Zoutkamp was door zijn ligging zowel van militaire betekenis als van belang voor de kustvisserij. Vissersschepen voeren af en aan...

Zoutkamp is gelegen in het noordwestelijke puntje van de provincie Groningen en maakt deel uit van gemeente de Marne. Klik hier voor meer informatie over Zoutkamp.

Kerk
De Oude Kerk, voormalig Nederlands Hervormde kerk van Zoutkamp, wordt op dit moment gerestaureerd. Er worden nog altijd diensten gehouden en het orgel wordt nog altijd gebruikt.

Foto
Activiteiten ieder eerste weekend van de maand

Elk eerste weekend van mei tot en met september biedt Zoutkamp verschillende activiteiten aan. Hieronder kunt u zien welke dat zijn. 

 • Kerkepad wandeling van Zoutkamp naar Vierhuizen. De start is bij de sloepenloods. Voor de routebeschrijving Kerkepad Zoutkamp-Vierhuizen kunt u onderstaand bestand downloaden: kerkepad Zoutkamp-Vierhuizen.
 • De geschiedenis en ontwikkeling van de Zoutkamper visserij bekijken? Breng dan een bezoek aan het visserij museum. Klik hier voor meer informatie. 
 • De Stichting Historische Visserij Zoutkamp gaat twee nieuwe maar authentieke scheepsloodsen bouwen in de binnenhaven van Zoutkamp. Langdurige werklozen uit Winsum en de Marne leren hier houtbewerking door twee replica's van historische garnalensloepen te bouwen. Het gaat om open sloepen die in Zoutkamp in de jaren dertig gebruikt werden. U kunt hier natuurlijk een kijkje nemen. Klik hier alst u alvast een beeld wilt krijgen van deze bijzondere activiteit.
 • Ook wel eens benieuwd hoe een vers gerookte paling smaakt? In de palingrokerij van Gaele Postma kunt u dit ervaren. Dit kan in het weekend alleen op zaterdag, zondag is de palingrokerij gesloten. 
 • Diverse drink- en eetgelegenheden in Zoutkamp en Vierhuizen. Onder andere café, cafetaria én ijssalon de Boeter, restaurant ZK86 en de Deurenloods en pizzaria L’Ancora.

Op verstoon van uw Raaisbewies krijgt u €1,- korting op het boekje Kerkepadwandeling Zoutkamp-Vierhuizen.

Kerkepad_Zoutkamp-Vierhuizen.pdf
Gouden weekend augustus 2010

Het gouden weekend van Zoutkamp vind plaats op zaterdag 7 en zondag 8 augustus. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd die u een onvergetelijk weekend moeten bezorgen. De activiteiten die hierboven zijn genoemd kunt u uiteraard ook in het gouden weekend bezoeken, maar er zijn een aantal extra activiteiten georganiseerd. Zodat uw weekend onvergetelijk zal zijn.

Hieronder een overzicht van het programma.

 • Een boottochtje door de haven met het museumschip. U kunt instappen voor het visserijmuseum.
 • Voor de sloepenloods zitten garnalenpelsters in klederdracht. U kunt hier een  garnalenhapje proeven. Gegarandeerd een unieke ervaring!
 • De palingrokerij is tijdens het gouden weekend ook op zondag geopend. 

Bereikbaarheid
Geen idee hoe u in Zoutkamp komt? Klik dan hier voor de routebeschrijving.

[terug naar boven]Wittewierum 2010


Wittewierum gelegen in de gemeente Ten Boer en is een wierdedorp dat mogelijk ontstaan is toen hier in 1213 een klooster werd gesticht. In 1289 werd het dorp Werum genoemd, later Wittewierum vanwege de witte kleding van de monniken. In de glorietijd waren er duizenden monniken in Wittewierum, maar in 1568 was het klooster vrijwel verlaten en is daarna op afbraak verkocht. De kloosterkerk heeft tot 1863 bestaan. Na het opheffen van het klooster werd Wittewierum een buurschap bij Ten Post. Klik hier voor meer informatie over Wittewierum.

Kerk
In 1863 is op een deel van de grond van de kloosterkerk een nieuwe kerk gebouwd. Daarnaast zijn er ook boerderijen en woningen op en rond om de wierde gebouwd. De nieuwe brede zaalkerk kreeg een geleding met lisenen en grote spitsboogevensters. Op de westgevel staat een dakruiter die net als de bekroningen van de hoekpenanten opengewerkte gietijzeren versieringen kreeg. Het interieur van de kerk is ook met gietijzeren ornamenten versierd.

Foto
Gouden weekend september 2010

Het gouden weekend van Wittewierum/Ten Boer vind plaats op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 september. Ook hier is hard gewerkt aan een leuk programma voor het gouden weekend. Op het gebied van kunst is er genoeg te doen. Het volledige programma ziet er als volgt uit:

 • Vrijdag 3 september:
  Om 19.00 uur is er in het kerkje te Wittewierum een opening van de expositie van de Kunstenaars van het KAT (Kunst en Ambacht Ten Boer). Klik hier voor meer informatie. 
 • Zaterdag 4 september:
  In het kerkje in Wittewierum kunt u net als vrijdag de expositie bezoeken van de Kunstenaars van KAT.
  In Ten Boer op de oude wierde rond de Kloosterkerk is een prachtig kunst festival. KunstRijk Ten Boer met als extra thema 'jeugd & kunst'. Klik hier voor meer informatie.
 • Zondag 5 september:
  Expositie in het kerkje van Wittewierum kunt u de expositie bezoeken van de Kunstenaars van KAT.
  Open atelierroute, waarbij tien kunstenaars van KAT hun deuren geopend hebben voor u. Tevens kunt u de voortgang van de estafettekunstwerken te bewonderen. Onderaan de pagina kunt u meer informatie downloaden over de open atelierroute.

Tijdens het gouden weekend van Wittewierum/Ten Boer zijn er in de andere dorpen van de gemeente Ten Boer nog meer creatieve en kunstzinnige evenementen te bewonderen. Klik hier voor meer informatie.

Tevens kunt u op zaterdag 4 september gebruik maken van bijzonder vervoer van en naar Wittewierum en Ten Boer. Er is een compleet vervoersplan samengesteld voor elke vorm van vervoer. Oude antieke bussen van het busmuseum in Hoogezand, rondvaartboten en andere bijzondere vervoersmiddelen worden ingezet om belangstellenden vanuit de Stad en Ommelanden de gelegenheid te bieden een fantastich festival van kunst en creativiteit te kunnen bezoeken.

Met het Raaisbewies van Tocht om de Noord krijgt u het boekje Kunstfietsroute van Ten Boer 'kijken als kunst' gratis. Normaal kost dit boekje 5,- en is te verkrijgen bij het gemeentehuis van Ten Boer, Boerderij Blokzijl, VVV Ten Boer, VVV Groningen, eetcafe de Buren, Groninger kerken en bij de KAT kunstenaars met een open atelier. 

open_atelierroute.pdf

[terug naar boven]